Szynkowar z termometrem
1/2 kg filetów drobiowych
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli morskiej
2 płaskie łyżeczki soli peklowej
3 płaskie łyżeczki żelatyny
- Mięso umyj, powycinaj błony i ścięgna.
- Łopatkę zmiel w maszynce (nawet kilkakrotnie). Filety pokrój w niedużą kostkę (możesz rozbić je lekko tłuczkiem.
- Mięso przełóż do miski i mocno wyrabiaj (ręcznie lub robotem) aż do rozklejenia. Mięso musi się dobrze lepić, inaczej gotowa wędlina będzie się rozpadać przy krojeniu. Podczas wyrabiania możesz dodać do mięsa trochę wody.
- Do masy mięsnej dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy wraz z żelatyną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do szynkowara. Pozostaw w lodówce na 24 godziny.
- Następnego dnia szynkowar umieść w garnku z wodą. Wędlinę parz przez 2 godziny od momentu kiedy osiągnie ona temteraturę 75 st. C. (utrzymuj temperaturę 75-82 st. C, jeśli woda z garnka odparuje, dolej zimniej).
- Po tym czasie szynkowar wyjmij z garnka przestudź i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz