20 dkg sera białego półtłustego
20 dkg zimnego masła
20 dkg mąki pszennej
1 jajo
1/4 łyżeczki soli
gruby cukier kryształ, może być brązowy
mleko lub białko do smarowania ciasteczek
- Zimne, twarde masło zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, przesianą mąkę, jajko oraz sól.
- Szybko zagnieć ciasto. Nie wyrabiaj, wystarczy, że składniki zlepią się ze sobą.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 1/2 cm.
- Wykrawaj radełkiem lub nożem kwadraciki o boku ok. 2 cm.
- Smaruj mlekiem lub rozmąconym białkiem i maczaj w cukrze.
- Piecz przez 12 - 14 minut w temperaturze 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz