środa, 15 marca 2017

Ciasteczka twarogowe z cukrem





20 dkg sera białego półtłustego
20 dkg zimnego masła
20 dkg mąki pszennej
1 jajo
1/4 łyżeczki soli

gruby cukier kryształ, może być brązowy
mleko lub białko do smarowania ciasteczek


  • Zimne, twarde masło zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • Dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, przesianą mąkę, jajko oraz sól.
  • Szybko zagnieć ciasto. Nie wyrabiaj, wystarczy, że składniki zlepią się ze sobą.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 1/2 cm.
  • Wykrawaj radełkiem lub nożem kwadraciki o boku ok. 2 cm.
  • Smaruj mlekiem lub rozmąconym białkiem i maczaj w cukrze.
  • Piecz przez 12 - 14 minut w temperaturze 200 st C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz