sobota, 18 kwietnia 2020

Babka piaskowa



20 dkg masła
4 duże jaja (rozdzielone)
20 dkg cukru pudru
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki kwaśnego mleka lub śmietany
1 łyżka skórki pomarańczowej
olejek waniliowy lub cukier waniliowy
2 łyżki rodzynków
15 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
cukier puder do posypania babki



  • Mikserem utrzyj masło, dalej ucierając kolejno dodawaj żółtka, przesiany cukier puder oraz wanilię.
  • Dodaj sok z cytryny i śmietanę zmiksuj krótko.
  • Ubij białka i razem z mąkami i proszkiem do pieczenia wymieszaj łyżką z masą maślaną.
  • Ciasto przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz