niedziela, 21 kwietnia 2019

Ciasto Wawelskie


Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 g masła
125 g cukru pudru
3 łyżki cukru kryształu
5 jajek
4 łyżki gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy

Nadzienie:
słoik powideł śliwkowych (może też być konfitura z czerwonych albo czarnych porzeczek, albo dżem malinowy)
250 g orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
5 łyżek smażonej skórki pomarańczowej
50 ml. rumu lub brandy

Krem waniliowy:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
200 g masła w temp. pokojowej
trochę soku z cytryny
1 szklanka mleka
zawiesina z 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek mąki pszennej wymieszanej z 1 szklanką śmietany 12 %


  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, śmietanę i zagnieść dość luźne ciasto. 
  • Ciasto podziel na połowę i wyłóż do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek wyłożonych papierem pergaminowym. 
  • Następnie 2/3 bakalii wymieszaj z dżemem i rumem i posmaruj mim jedną część ciasta. 
  • Na drugi placek wyłóż pianę ubitą z 3 białek, usztywnioną 3 łyżkami cukru kryształu. Na wierzchu rozsyp resztę bakalii. 
  • Ciasta piecz przez 20 minut w temp.180 st C.
  • Przygotuj krem waniliowy:
  • 4 żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wlej zawiesinę z 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek mąki pszennej, wymieszanej z 1 szklanką śmietany 12 %.
  • Zagotuj szklankę mleka, wlej do żółtkowej masy i postaw ją na bardzo małym ogniu. 
  • Podgrzewaj mieszając aż masa dobrze zgęstnieje.
  • Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj wystudzony budyń i sok z cytryny.
  • Krem wyłóż a ciasto z nadzieniem bakaliowym, i przykryj go drugim plackiem.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz