niedziela, 21 kwietnia 2019

Sernik bez spodu


1 kg półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego
250 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
7 rozdzielonych jajek
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
rodzynki lub skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania


  • Formę (24x28 cm), lub tortownicę o śr.26 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj ze sobą obie mąki. Żółtka oddziel od białek.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
  • Dalej miksując dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ser, oraz obie mąki i rodzynki.
  • Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, szpatułką wmieszaj ją do masy serowej.
  • Sernik piecz w temperaturze 160 st C przez ok. 1 godzinę.
  • Upieczone ciasto studź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz