1 kg świeżych płatów śledziowych
sól, pieprz
mąka oraz rozmącone jajko do panierowania
na zalewę:
3 cebule
2/3 szklanki wody
80 ml octu
100 ml oleju
2 łyżki cukru
5 goździków
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
- Oczyszczone płaty śledziowe, dopraw solą i pieprzem.
- Panieruj w mące, jajku i znów w mące, usmaż.
- Cebulę pokrój w krążki. Do garnka wlej wodę, ocet, olej, dodaj cukier, goździki i cebulę.
- Gotuj ok. 8 minut. Do zalewy dodaj ziele, pieprz i liście laurowe. Gotuj jeszcze 2 minuty.
- Śledzie układaj ciasno w słoikach na przemian z cebulą, zalej przestudzoną marynatą.
- Zamknięte słoiki odstaw na kilka dni do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz