niedziela, 25 grudnia 2016

Schab peklowany z szynkowara



ok.70- 80 dkg schabu

na zalewę:
1/2 łyżeczki kolendry
1-2 goździki
5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
ok. 1/4 łyżeczki cukru
ok. 20 g soli peklowej
ok. 500 ml przegotowanej wody

ewentualnie do nadzienia: suszone śliwki, morele lub figi


  • Mięso umyj, oczyść z błon. Jeśli chcesz mieć schab nadziewany, w środku mięsa wytnij ostrożnie kieszeń.
  • Sól peklową rozpuścić w przegotowanej wodzie (ok.700 ml)
  • Jeśli masz strzykawkę z igłą, możesz teraz, nastrzyknąć mięso w kilku miejscach powstałym roztworem.
  • Do wody dodaj przyprawy.
  • Schab ułóż w naczyniu i zalej zalewą tak aby przykryła całe mięso.
  • Naczynie wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 4 dni, codziennie obracaj mięso w celu lepszego przepeklowania.
  • Po tym czasie mięso wyjmij z zalewy oczyść z przypraw, możesz je teraz nadziać suszonymi owocami.
  • Włóż schab do szynkowara i parz w garnku z wodą przez ok. 2 godziny od momentu osiągnięcia przez mięso temperatury 72 st. C. Pamiętaj aby temperatura mięsa nie przekraczała 82 st. C. Odparowaną wodę uzupełniaj zimną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz