Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.
10 dkg żółtego sera (np. gouda, tylżycki)
10 dkg szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka śmietanka (może być 18 % z kartonika)
ok. 7-8 naleśników
trochę ciasta naleśnikowego do panierowania
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż, dodaj posiekany szpinak. Smaż mieszając aż szpinak zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj śmietankę (ok. 100 ml.), dopraw, chwilę podduś. Dodaj starty ser, smaż mieszając, aż ser się rozpuści.
- Farszem smaruj naleśniki, formuj krokiety, maczaj je w cieście naleśnikowym, a następnie w bułce tartej, podsmaż na rumiano.
- Jeśli nie zostało Ci ciasto do panierowania, możesz oczywiście użyć, zamiast niego, roztrzepanych jajek.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem.
60 dkg pieczarek
20 dkg żółtego sera (np. gouda, tylżycki)
2 cebule
pieprz, sól
przyprawa w płynie do zup i sosów typu maggi
naleśniki
trochę ciasta naleśnikowego do panierowania
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż, dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dodaj 3-4 łyżki płynnej przyprawy typu maggi (ja używam Delikat Knorra). Duś mieszając, aż cały sok z pieczarek odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pieczarek, smaż mieszając, aż się rozpuści.
- Farszem smaruj naleśniki, formuj krokiety, maczaj je w cieście naleśnikowym (lub roztrzepanych jajkach), a następnie w bułce tartej, podsmaż na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz