środa, 11 stycznia 2017

Krokiety


Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

10 dkg żółtego sera (np. gouda, tylżycki)
10 dkg szpinaku
1 cebula 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka śmietanka (może być 18 % z kartonika)
ok. 7-8 naleśników
trochę ciasta naleśnikowego do panierowania
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż, dodaj posiekany szpinak. Smaż mieszając aż szpinak zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj śmietankę (ok. 100 ml.), dopraw, chwilę podduś. Dodaj starty ser, smaż mieszając, aż ser się rozpuści.
  • Farszem smaruj naleśniki, formuj krokiety, maczaj je w cieście naleśnikowym, a następnie w bułce tartej, podsmaż na rumiano.
  • Jeśli nie zostało Ci ciasto do panierowania, możesz oczywiście użyć, zamiast niego,  roztrzepanych jajek.


Krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

60 dkg pieczarek
20 dkg żółtego sera (np. gouda, tylżycki)
2 cebule
pieprz, sól
przyprawa w płynie do zup i sosów typu maggi
naleśniki
trochę ciasta naleśnikowego do panierowania
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż, dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dodaj 3-4 łyżki płynnej przyprawy typu maggi (ja używam Delikat Knorra). Duś mieszając, aż cały sok z pieczarek odparuje. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pieczarek, smaż mieszając, aż się rozpuści.
  • Farszem smaruj naleśniki, formuj krokiety, maczaj je w cieście naleśnikowym (lub roztrzepanych jajkach), a następnie w bułce tartej, podsmaż na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz