środa, 11 stycznia 2017

Raffaello bez pieczenia



1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
wiórki kokosowe do dekoracji
1 opakowanie krakersów 180 g
2 opakowania herbatników maślanych po 180 g


  • Z 1 litra zimnego mleka odlej do osobnego naczynia 1 szklankę.
  • Do 1 szklanki mleka dodaj obie mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj, tak by nie było w masie żadnych grudek. 
  • W dużym garnku zagotuj resztę mleka, zmniejsz płomień i cały czas mieszając wlewaj rozrobione mąki. Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją jeszcze parę minut, mieszając, aby straciła mączny posmak.
  • Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała masy, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do ostygnięcia.
  • Masło ubij na puch z cukrem, porcjami dodawaj ostudzony budyń, a następnie wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść, możesz posypać go wiórkami kokosowymi.
  • Ułóż warstwę herbatników, na nich 1/3 masy budyniowej, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy, warstwę herbatników i ostatnią część masy. Wierzch obficie posyp wiórkami kokosowymi. 
  • Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz