Składniki na 3 makowce:
Masa makowa:
400 g maku
wrząca woda do zaparzenia maku np. z czajnika
100 g masła
20 g miodu
90 g cukru
kilka kropli olejku rumowego
bakalie, np: skórka pomarańczowa, płatki lub słupki migdałowe, orzechy włoskie, rodzynki.
3 jajka
6 łyżek cukru
- Mak wsyp do miski, zalej go wrzącą wodą, tak by sięgała kilka milimetrów powyżej powierzchni maku. Pozostaw pod przykryciem na kilka godzin.
- Kiedy mak wciągnie wodę, zmiel go 3-krotnie w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. (Jeśli mak nie wciągnął całej wody, należy go odsączyć na sicie, lub odcisnąć w ściereczce)
- W rondlu rozpuść masło, dodaj do niego miód i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj zmielony mak, bakalie oraz olejek rumowy. Smaż ok. 20 minut.
- Żółtka utrzyj z 6 łyżkami cukru, a białka ubij na sztywną pianę. Połącz letnią masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszaj z pianą.
Ciasto:
75 g świeżych drożdży
6 łyżeczek śmietany, np gęstej 18%
1 łyżeczka cukru kryształu
750 g mąki luksusowej
375 g masła
37 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
- W małej misce rozetrzyj drożdże z podgrzaną lekko śmietaną i łyżeczką cukru.
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski (może to być misa robota kuchennego) przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą, dodaj masło i rozetrzyj całość tak, by pozbyć się większych grudek.
- Następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy, jajka oraz wyrośnięte drożdże.
- Wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Najlepiej użyć do tego celu robota kuchennego.
- Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt.
- Masę makową nakładaj tak by z każdej strony ciasta pozostał czysty 2-3 cm margines.
- Zwiń makowce.
- Każdy makowiec zawiń w papier pergaminowy (minimalizuje to prawdopodobieństwo popękania ciasta), pozostawiając w środku trochę miejsca na wyrośnięcie, boków papieru nie zamykaj.
- Makowce ułóż na dużej blasze z wyposażenia piekarnika.
- Piecz w temp. 180°C, przez ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz