wtorek, 18 kwietnia 2017

Bezy



Na dowolną ilość białek należy dać podwójną ilość cukru (np: na 100 g białek dajemy 200 g cukru),
szczyptę soli oraz kilka kropli soku z cytryny.


  • Białka wlej do miski, w której będziesz je ubijać, dodaj szczyptę soli. Ubij.
  • Teraz wsypuj cukier, małymi partiami.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Masa powinna być gładka i lśniąca.
  • Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.


  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. od ok. 80 - 140 (zależy to od piekarnika oraz wielkości bezów). Jeśli bezy zaczynają się rumienić, zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz