5 łyżek sezamu
1 łyżeczka oleju
2 dojrzałe banany
200 g płatków owsianych
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki żurawiny
2 łyżki pistacji
2 łyżki migdałów
- Przygotuj pastę tahini: sezam upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Uważaj aby ziarna się nie przypaliły. Uprażony sezam przełóż do blendera, zmiksuj, dodaj olej, miksuj jeszcze chwilę na gładką i lśniącą masę.
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj pastę sezamową, płatki owsiane, które przed dodaniem do masy możesz również podprażyć oraz pozostałe składniki. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj prostokąt o grubości ok. 1,5 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 20 minut.
Przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz