20 dkg mąki
3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
1 łyżka spirytusu lub octu 10%
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli i spirytus (ocet).
- Zagnieć ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkuj lekko podsypując mąką (czym cieniej rozwałkujesz ciasto, tym faworki będą delikatniejsze)
- Wykrawaj nożem lub radełkiem paski o szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm.
- Po środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden z końców.
- Faworki wrzucaj na bardzo gorący olej, smaż na jasnozłoty kolor z obydwu stron, przewracając je widelcem.
- Osącz na bibule, posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz