czwartek, 12 lutego 2015

Faworki



20 dkg mąki
3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
1 łyżka spirytusu lub octu 10%
olej do głębokiego smażenia
cukier puder 

  • Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli i spirytus (ocet).
  • Zagnieć ciasto.
  • Ciasto cienko rozwałkuj lekko podsypując mąką (czym cieniej rozwałkujesz ciasto, tym faworki będą delikatniejsze)
  • Wykrawaj nożem lub radełkiem paski o szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm.
  • Po środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden z końców.
  • Faworki wrzucaj na bardzo gorący olej, smaż na jasnozłoty kolor z obydwu stron, przewracając je widelcem.
  • Osącz na bibule, posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz