poniedziałek, 26 lutego 2018

Kotleciki z kapustą


kotlety:

70 dkg białej kapusty,
50 dkg mięsa mielonego,
2 cebule,
2 jajka,
ok. 1/2 szklanki kaszy manny,
sól, 
pieprz,
pieprz ziołowy,
bułka tarta do panierowania,
tłuszcz do smażenia


sos pomidorowy:

500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,
pieprz,
cukier,
szczypta tymianku,
liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego

  • Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Zalej wrzątkiem, tak by była przykryta i odstaw na chwilę by zmiękła. Następnie odcedź na sicie i odciśnij nadmiar wody.
  • Cebule posiekaj i podsmaż na tłuszczu.
  • Wymieszaj kapustę, mięso i cebulę. Dodaj jajka, kaszę mannę, dopraw do smaku. Wyrób na jednolitą masę. 
  • Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej, usmaż na tłuszczu.
  • Przygotuj sos pomidorowy:
  • Do rondelka włóż składniki sosu i zagotuj na małym ogniu mieszając.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz