środa, 14 lutego 2018

Racuchy drożdżowe


25 dkg mąki
2 jaja
5 dkg tłuszczu
1,5 dkg świeżych drożdży
5 dkg cukru (3-4 łyżki)
250 ml ciepłego mleka
olej do smażenia

  • Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru i połową mleka, odstaw do wyrośnięcia.
  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj utarte jajka, wyrośnięty rozczyn i stopiony tłuszcz .
  • Ciasto dokładnie wyrób, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  • Odstaw do wyrośnięcia.

  • Wyrośnięte ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz i smaż z obydwu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz