Kruche ciasto:
140 g masła w temp. pokojowej
70 g cukru (1/4 szklanki)
210 g mąki pszennej (krupczatka)
2 żółtka
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło przełóż do misy robota i utrzyj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
- Do utartej masy maślanej, partiami dodawaj mąkę i jeszcze chwilę miksuj na wolnych obrotach.
- Gotowym ciastem wyłóż dno wysmarowanej masłem formy. Ponakłówaj widelcem.
Masa makowa:
200 g zmielonego maku
200 g mleka
100 g cukru (1/3 szklanki)
płaska łyżka cukru waniliowego
50 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki rumu
1 żółtko
3 białka
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa)
- W garnku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj zmielony mak, chwilę podgotuj mieszając, zdejmij z ognia.
- Do przestudzonego maku dodaj stopione masło, żółtko, 2 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, bakalie oraz pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszaj.
- Masę makową wyłóż równo na kruche ciasto.
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być "z wiaderka")
200 g cukru pudru
2 jajka, 6 żółtek
1 paczka budyniu waniliowego
150 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
- Robotem utrzyj masło, następnie porcjami dodaj ser, proszek budyniowy, śmietanę i cukier puder.
- Jajka i żółtka lekko ubij widelcem, a następnie wlej powoli do masy serowej, ucieraj jeszcze chwilę, aż masa będzie jednolita.
- Masę serową wyłóż na masę makową.
- Ciasto piecz przez ok. 55 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 -180 st, C
- Upieczonego ciasta nie wyjmuj od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i pozwól mu nieco ostygnąć.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz