czwartek, 25 grudnia 2014

Ciasto krówka

Pyszne, efektowne ciasto i do tego bardzo proste w wykonaniu. Jednak bardzo świeże jest twarde, zatem sugeruję, aby upiec je co najmniej dzień wcześniej i odstawić do lodówki, niech sobie spokojnie poleżakuje. Ciasto zmięknie a masa porządnie stężeje. Sugeruję również aby nie przesadzić z masą kajmakową, która jest bardzo, bardzo słodka. Lepiej użyć mniej, tak ok. 1/2 puszki, tyle tylko aby orzechy miały się do czego przykleić.

składniki na ciasto:


500 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki miodu
100 g masła
16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru


składniki na masę śmietankową:

500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
200 g posiekanych orzechów włoskich
kajmak lub puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego



ciasto:

Przesiej mąkę, dodaj masło, jajka, miód, obydwa cukry i sodę, zagnieć ciasto.
Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C 
Ciasto podziel na 2 części i piecz każdą osobno przez 30 minut.

masa: 

Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Kiedy galaretka zacznie tężeć ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz tężejącą galaretkę. Zmiksuj.

Wyłóż masę na upieczony placek, przykryj ją drugim plackiem. Kajmak podgrzej w rondelku z wodą. Jeśli używasz mleka skondensowanego, włóż zamkniętą puszkę do garnka z wodą i gotuj ją przez 2 godziny. Posmaruj ciasto cienką warstwą masy krówkowej (ok. 1/2 puszki), na koniec posyp ciasto orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz