składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki miodu
100 g masła
16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
200 g posiekanych orzechów włoskich
kajmak lub puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
ciasto:
Przesiej mąkę,
dodaj masło, jajka, miód, obydwa cukry i sodę, zagnieć ciasto.
Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C
Ciasto podziel na 2 części i piecz każdą osobno przez 30 minut.
masa:
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Kiedy galaretka zacznie tężeć ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz tężejącą galaretkę. Zmiksuj.
Wyłóż masę na upieczony placek, przykryj ją drugim plackiem. Kajmak podgrzej w rondelku z wodą. Jeśli używasz mleka skondensowanego, włóż zamkniętą puszkę do garnka z wodą i gotuj ją przez 2 godziny. Posmaruj ciasto cienką warstwą masy krówkowej (ok. 1/2 puszki), na koniec posyp ciasto orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz