wtorek, 9 grudnia 2014

Pierniczki i piernikowy domek





masa piernikowa:

1 kg mąki 
250 g miodu  
250 g cukru 
5 jajek 
250 g margaryny 
25 g kakao
przyprawa do piernika 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Rozpuść na małym ogniu miód z margaryną.   
  • Do ostudzonej masy dodaj utarte jajka z cukrem i wymieszaj.  
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 
  • Ciasto będzie kleiste, włóż je na dobę do lodówki.  
  • Zastygnięte ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj placki grubości pół centymetra.
  • Wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną pergaminem. 
  • Piecz w 180°C przez 11-13 minut.
  • Po ostygnięciu przełóż je do metalowej puszki.

lukier:

2 białka

ok. 300 g cukru pudru

ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • Ubij białka dodając cukier puder, aż masa stanie się gęsta, gładka i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny.



Domki zostały zrobione z tej samej masy co pierniczki. Do klejenia elementów użyłam gęstego lukru.
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz