masa piernikowa:
1 kg mąki
250
g miodu
250
g cukru
5
jajek
250
g margaryny
25
g kakao
przyprawa
do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Rozpuść na małym ogniu miód z margaryną.
- Do ostudzonej masy dodaj utarte jajka z cukrem i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto będzie kleiste, włóż je na dobę do lodówki.
- Zastygnięte ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj placki grubości pół centymetra.
- Wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną pergaminem.
- Piecz w 180°C przez 11-13 minut.
- Po ostygnięciu przełóż je do metalowej puszki.
lukier:
2 białka
ok. 300 g cukru
pudru
ok. 2 łyżki
soku z cytryny
- Ubij białka dodając cukier puder, aż masa stanie się gęsta, gładka i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny.
Domki zostały zrobione z tej samej masy co pierniczki. Do klejenia elementów użyłam gęstego lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz