poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pikantny makaron


400 g makaronu
150 g surowego wędzonego boczku
2 czerwone papryki
2-3 pomidory (mogą być pomidory z puszki)
1 średnia cebula
1 papryczka chilli lub ostra papryka w proszku
3 ząbki czosnku
po łyżce masła i oleju
4 łyżki utartego parmezanu
pieprz, sól


  • Obierz i posiekaj cebulę, pokrój boczek. Z pomidorów zdejmij skórkę i drobno pokrój. Paprykę pokrój w paski.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Włóż boczek i cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj paprykę, smaż 3 minuty. Włóż pomidory, drobno pokrojoną papryczkę chilli, lub wsyp paprykę w proszku, przypraw zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Możesz dodać trochę soli, ale ostrożnie, boczek na pewno był solony, więc najpierw spróbuj. Patelnię przykryj, smaż na małym ogniu przez 10 minut.
  • Ugotuj makaron. Gotowy wymieszaj z gorącym sosem, posyp serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz