sobota, 27 grudnia 2014

Kurczak w galarecie

Do przygotowania galaretki użyj  warzyw oraz mięsa z kurczaka z wcześniej ugotowanego rosołu.

Do przygotowania galaretek potrzebne będzie:
ugotowane w rosole, rozdrobnione mięso z kurczaka, marchewki i pietruszka,
groszek (ugotuj go osobno lub jeśli lubisz możesz użyć konserwowego)
kukurydza konserwowa
listki zielonej pietruszki
żelatyna do rozpuszczania na gorąco ok. 3 łyżeczek na 1/2 litra gorącego rosołu (sprawdź na opakowaniu)

  • Ugotuj pyszny rosół. 
  • Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je, oddziel od kości i podziel na małe kawałki.
  • Ugotowane marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki.
  • Rosół przecedź, w gorącym rozpuść żelatynę.
  • W salaterkach poukładaj mięso, pokrojone jarzyny, dodaj groszek, kukurydzę, listki zielonej pietruszki, możesz dodać też po plasterku ugotowanego jajka.
  • Zalej gorącym rosołem z żelatyną. Odstaw do ostygnięcia, po czym galaretki wstaw do lodówki aby całkowicie stężały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz