Do przygotowania galaretek potrzebne będzie:
ugotowane w rosole, rozdrobnione mięso z kurczaka, marchewki i pietruszka,
groszek (ugotuj go osobno lub jeśli lubisz możesz użyć konserwowego)
kukurydza konserwowa
listki zielonej pietruszki
żelatyna do rozpuszczania na gorąco ok. 3 łyżeczek na 1/2 litra gorącego rosołu (sprawdź na opakowaniu)
- Ugotuj pyszny rosół.
- Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je, oddziel od kości i podziel na małe kawałki.
- Ugotowane marchewki i pietruszkę pokrój w plasterki.
- Rosół przecedź, w gorącym rozpuść żelatynę.
- W salaterkach poukładaj mięso, pokrojone jarzyny, dodaj groszek, kukurydzę, listki zielonej pietruszki, możesz dodać też po plasterku ugotowanego jajka.
- Zalej gorącym rosołem z żelatyną. Odstaw do ostygnięcia, po czym galaretki wstaw do lodówki aby całkowicie stężały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz