czwartek, 20 listopada 2014

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami


1 szklanka kaszy jaglanej
3-4 jabłka (zamiast świeżych, możesz użyć jabłek prażonych, możesz też dodać trochę rodzynków)
cukier
cynamon
masło

  • Ugotuj kaszę wg opisu na opakowaniu (aby pozbyć się goryczki, surową kaszę jaglaną należy wypłukać na sicie zimną wodą, a następnie przelać ją wrzątkiem).
  • Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę ugotowanej kaszy, na niej rozłóż utarte na tarce jabłka, posyp je cukrem i cynamonem, przykryj drugą warstwą kaszy. Na wierzchu połóż małe kawałki masła i cienkie plasterki jabłek. Naczynie przykryj pokrywką.
  • Piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz