środa, 5 listopada 2014

Muffinki dyniowe


1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
300ml puree z dyni
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
trochę cukru wymieszanego z cynamonem do posypania muffinek
trochę suchych, łuskanych ziaren dyni
Puree z dyni:

  • Obraną dynię pokrój na małe kawałki, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Miękką dynię zmiksuj. Z 1 kilograma surowej dyni wychodzi ok. 500ml puree.
Ciasto dyniowe:

  • Mąkę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek dopieczenia, sodę i sól wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
  • W drugim naczyniu wymieszać olej razem z jajkami, wlać do miski z suchymi składnikami.
  • Dodać puree z dyni.
  • Masę mieszać krótko, jedynie do połączenia składników.
  • Blaszkę do muffinek natłuścić olejem (można użyć papilotek, jednak ciasto przykleja się do nich), masę nakładać do 3/4 wysokości, wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i położyć po kilka ziaren suszonej dyni.
  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz