2 duże marchewki
spory kawałek selera
duża cebula
olej do smażenia
vegeta
łyżka masła
łagodne Curry
trochę natki pietruszki
- Warzywa obierz i opłucz.
- Marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie dodaj do niej startą marchew oraz seler, wymieszaj, smaż przez chwilę.
- Do warzyw dodaj surowy ryż, całość posyp vegetą (ok. 1 łyżka), dodaj masło, wymieszaj, smażyć chwilę po czym wlej 3 szklanki wody. Patelnię przykryj, ryż gotuj na małym ogniu.
- Kiedy ryż wchłonie połowę wody, posyp całość dość obficie carry i wymieszaj.
- Wszystko razem gotuj aż ryż będzie miękki.
- Gotowe risotto posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz