piątek, 7 listopada 2014

Risotto marchwiowe

1 szklanka ryżu parboiled
 2 duże marchewki
spory kawałek selera
duża cebula
olej do smażenia
vegeta
łyżka masła
łagodne Curry
trochę natki pietruszki

  • Warzywa obierz i opłucz.
  • Marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, następnie dodaj do niej startą marchew oraz seler, wymieszaj, smaż przez chwilę. 
  • Do warzyw dodaj surowy ryż, całość posyp vegetą (ok. 1 łyżka), dodaj masło, wymieszaj, smażyć chwilę po czym wlej 3 szklanki wody. Patelnię przykryj, ryż gotuj na małym ogniu.
  • Kiedy ryż wchłonie połowę wody, posyp całość dość obficie carry i wymieszaj.
  • Wszystko razem gotuj aż ryż będzie miękki.
  • Gotowe risotto posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz