1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 jaja 1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni
kolorowe pisaki spożywcze
Puree z dyni:
Obraną dynię pokrój na małe kawałki, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Miękką dynię zmiksuj. Z 1 kilograma surowej dyni wychodzi ok. 500ml puree.
- Masło włóż do miski i posiekaj na kawałki, dodaj biały i brązowy cukier, odstaw.
- Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszaj.
- Masło ubijaj mikserem razem z cukrami przez około 2 minuty.
- Następnie stopniowo, małym strumieniem, wlewaj olej cały czas ubijając.
- Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając.
- Wymieszaj z puree dyniowym a następnie z mieszanką mąki do połączenia się składników.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj łyżką masę i wykładaj ją na blachę zachowując odstępy.
- Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut.
- Kiedy ciasteczka ostygną, namaluj pisakami kolorowe buźki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz