środa, 5 listopada 2014

Duszki łakomczuszki

50 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru 
1/3 szklanki białego cukru 
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 jaja 
1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni

kolorowe pisaki spożywcze

Puree z dyni:
Obraną dynię pokrój na małe kawałki, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Miękką dynię zmiksuj. Z 1 kilograma surowej dyni wychodzi ok. 500ml puree.
  
  • Masło włóż do miski i posiekaj na kawałki, dodaj biały i brązowy cukier, odstaw.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. 
  • Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszaj.
  • Masło ubijaj mikserem razem z cukrami przez około 2 minuty.
  • Następnie stopniowo, małym strumieniem, wlewaj olej cały czas ubijając.
  • Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając.
  • Wymieszaj z puree dyniowym a następnie z mieszanką mąki do połączenia się składników.
  • Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C. 
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nabieraj łyżką masę i wykładaj ją na blachę zachowując odstępy.
  • Ciasteczka piecz przez ok. 12 minut.
  • Kiedy ciasteczka ostygną, namaluj pisakami kolorowe buźki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz