piątek, 17 lipca 2015

Domowy jogurt naturalny

 Do zrobienia domowego jogurtu będziesz potrzebować jedynie 2 litrów mleka pasteryzowanego oraz tzw. zakwaski, czyli bakterii jogurtowych, które możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością w swojej miejscowości, lub specjalistycznych sklepach internetowych.




1 litr mleka schłodź w lodówce
1 litr mleka zagotuj
Do gorącego mleka wlej mleko zimne, tak aby jego temperatura wyniosła ok. 37 - 40 st.C. Mleko ma być letnie, jego temperatura nie może przekroczyć 40 st. C 
Do buteleczki z zakwaską wlej trochę letniego mleka, wymieszaj żeby się rozpuściła.
Wlej zakwaskę do mleka w garnku, wymieszaj. Teraz przelej mleko do słoików lub pozostaw w garnku. Naczynia przykryj pokrywkami i owiń je ręcznikami, odstaw na 10 godzin w miejsce bez przeciągów. Nie mieszaj.
Gotowy jogurt możesz przechowywać w lodówce do 7 dni.
Jeśli masz ochotę na jogurt owocowy, zmiksuj ulubione owoce i wymieszaj z jogurtem, jeśli lubisz, możesz go też trochę posłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz