piątek, 24 lipca 2015

Faszerowane patisony





2 średnie patisony
40 - 50 dkg mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula
sól
przyprawa typu Vegeta
pieprz ziołowy
ostra papryka w proszku
pieprz czarny mielony

Sos
ok. 1 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
cukier
suszone oregano
2 ząbki czosnku


  • Patisony umyj, odetnij wierzch, środek wydrąż. Pestki wyrzuć, twardy miąższ posiekaj drobno i dodaj do mięsa. 
  • Cebulę posiekaj, podsmaż, dodaj do mięsa. 
  • Masę przypraw wg uznania.
  • Farszem napełnij patisony, przykryj odciętym wierzchem.
  • Do żaroodpornego naczynia wlej łyżkę oleju, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, posól, dodaj płaską łyżeczkę cukru, 2 małe ząbki czosnku w całości i ok. łyżeczki oregano. Rozmieszaj. 
  • Do sosu włóż patisony. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 180 st C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz