poniedziałek, 6 lipca 2015

Torcik owocowy z kremem bawarskim

Przepyszny, lekki torcik z kremem bawarskim i truskawkami, nieco zmodyfikowany ze względu na okazję, jaką były urodziny moich dzieci. W oryginale zaś z likierem pomarańczowym. Przepis na niego podpatrzyłam na stronie: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-fraisier-francuski-torcik-z-truskawkami.
Mój torcik udekorowałam gotowym, kupionym opłatkiem z Myszką Miki, położonym wprost na polewę truskawkową.


Biszkopt migdałowy:

3 duże jajka
1,5 łyżki letniej wody
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Do naczynia wbij jajka, dodaj wodę i cukier. Ubijaj mikserem, aż do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej masy.
  • Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj migdały i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Boki formy do pieczenia o średnicy 23 cm. wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto.
  • Piecz w w temperaturze 170ºC przez ok. 23 minuty, sprawdź patyczkiem czy jest gotowe (u mnie ciasto piekło się ok 30 minut).
  • Po wystudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.

Krem bawarski:

5 żółtek
1/2 szklanki cukru
130 ml mleka
1 łyżeczka pasty lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki żelatyny (16 g)
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%


  • Żelatynę zalej małą ilością wody, jedynie do jej przykrycia, odstaw do napęcznienia, następnie podgrzej, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj aby nie doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci właściwości żelujące. Odstaw z palnika.
  • W garnku zagotuj mleko. (od razu wybierz nieco większy garnek ok 3 l) 
  • W czasie kiedy mleko się podgrzewa, ubij mikserem żółtka z cukrem i wanilią, aż masa stanie się prawie biała. Następnie, miksując, powoli wlej do niej połowę zagotowanego mleka. Masę z powrotem przelej do garnka z mlekiem i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia, gdyż krem natychmiast się zważy ! Zdejmij z palnika.
Dobrym rozwiązaniem jest podgrzewanie masy na parze: W większym garnku należy zagotować wodę i ustawić na nim mniejszy garnek z masą, tak aby dno nie dotykało wrzącej wody.
  • Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia, jednak musisz pilnować aby krem nie stężał.
  • Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej krem jajeczny, wymieszaj.
Nasączenie:

Do nasączenia blatów tortowych możesz użyć wody mineralnej i syropu pomarańczowego, wymieszanych w proporcji 1:1

Ponadto: 

truskawki do obłożenia boków tortu, oraz 
ok. 1/2 szklanki dżemu truskawkowego przetartego przez sitko
1 łyżeczka żelatyny

Blaty biszkoptowe nasącz wodą  z syropem. Jeden z blatów włóż z powrotem do tortownicy, Brzeg tortownicy wyłóż połówkami truskawek, stroną rozciętą ku tortownicy. Środek wypełnij kremem bawarskim. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie na wierzch połóż drugi blat biszkoptowy, lekko przyciśnij.

Żelatynę zalej małą ilością wody, odstaw aby napęczniała, podgrzewaj, mieszając do rozpuszczenia. Przetarty dżem podgrzej, dodaj do niego żelatynę, wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Polewę truskawkową rozprowadź po wierzchu tortu. Udekoruj truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz