wtorek, 7 kwietnia 2015

Karpatka



Ciasto parzone:

1 szklanka wody
1/2 kostki (125 g) masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia


  • W garnku roztop masło wraz z wodą. Kiedy woda z masłem się zagotuje szybko wsyp mąkę i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty nie zdejmując garnka z palnika. Gotową masę odstaw do przestudzenia.
  • Do letniej lub chłodnej masy dodaj sól i proszek do pieczenia, następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj, aż ciasto stanie się gładkie.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Rozsmaruj połowę ciasta (ciasto dobrze rozprowadza się natłuszczonymi olejem rękami )
  • Ciasto piecz ok. 40 minut w 180 stopniach C. Wystudź. 
  • Tak samo postąp z drugą połową ciasta. 


Krem budyniowo-maślany:

3 szklanki tłustego mleka
300 g masła, miękkiego
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

  • 2 szklanki mleka zagotuj w garnku z cukrami. 
  • Do drugiego garnka wlej resztę mleka, dodaj obydwie mąki i żółtka. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dolewaj stopniowo gorące mleko, wciąż miksując.
  • Garnek przestaw na kuchenkę i podgrzewaj, mieszając lub miksując, aż krem mocno zgęstnieje.
  • Musisz uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki – jeśli jednak tak się stanie, zmiksuj masę dokładnie blenderem.
  • Następnie przykryj garnek folią, aby nie utworzył się kożuch, i dokładnie wystudź.
  • Masło utrzyj mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawaj chłodny budyń, wciąż ucierając.
  • Gotowy krem wyłóż na wystudzony blat ciasta, przykryj drugim blatem.
  • Karpatkę posyp obficie cukrem pudrem, wstaw do lodówki, aby krem porządnie stężał.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz