Ciasto
parzone:
1/2 kostki (125 g) masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
- W garnku roztop masło wraz z wodą. Kiedy woda z masłem się zagotuje szybko wsyp mąkę i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty nie zdejmując garnka z palnika. Gotową masę odstaw do przestudzenia.
- Do letniej lub chłodnej masy dodaj sól i proszek do pieczenia, następnie dodawaj kolejno jajka i miksuj, aż ciasto stanie się gładkie.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Rozsmaruj połowę ciasta (ciasto dobrze rozprowadza się natłuszczonymi olejem rękami )
- Ciasto piecz ok. 40 minut w 180 stopniach C. Wystudź.
- Tak samo postąp z drugą połową ciasta.
Krem
budyniowo-maślany:
3
szklanki tłustego mleka
300
g masła, miękkiego3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
- 2 szklanki mleka zagotuj w garnku z cukrami.
- Do drugiego garnka wlej resztę mleka, dodaj obydwie mąki i żółtka. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy, następnie dolewaj stopniowo gorące mleko, wciąż miksując.
- Garnek przestaw na kuchenkę i podgrzewaj, mieszając lub miksując, aż krem mocno zgęstnieje.
- Musisz uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki – jeśli jednak tak się stanie, zmiksuj masę dokładnie blenderem.
- Następnie przykryj garnek folią, aby nie utworzył się kożuch, i dokładnie wystudź.
- Masło utrzyj mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawaj chłodny budyń, wciąż ucierając.
- Gotowy krem wyłóż na wystudzony blat ciasta, przykryj drugim blatem.
- Karpatkę posyp obficie cukrem pudrem, wstaw do lodówki, aby krem porządnie stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz