Przepis pochodzi z Anielskiej Kuchni siostry Anieli.
ciasto drożdżowe:
rabarbar
500 g mąki
szklanka mleka
4 łyżki cukru
4 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
5 dkg masła
sól
kruszonka:
30 dkg mąki
15 dkg cukru
20 dkg masła
kilka kropli aromatu waniliowego
- W małym rondelku zagrzej mleko, do ciepłego dodaj cukier oraz pokruszone drożdże, rozmieszaj. Rondelek przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, jajko, żółtko i trochę soli.
- Kiedy drożdże ruszą dodaj rozczyn do mąki.
- Zagnieć ciasto, gotowe przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto rośnie przygotuj rabarbar i kruszonkę.
- Rabarbar umyj i potnij na ok. 1,5 cm kawałki.
- Składniki kruszonki połącz ze sobą i zagnieć.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż nim dno formy wysmarowanej olejem.
- Natnij ciasto w kilku miejscach nożem, lub nakłuj widelcem.
- Na cieście rozłóż rabarbar, wierzch posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto wyszło mi rewelacyjne, bardzo puszyste, nie przesłodzone. Jednak jeśli komuś przeszkadza cierpkość rabarbaru, proponuję dodatkowo wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz