czwartek, 30 kwietnia 2015

Placek z rabarbarem wg przepisu siostry Anieli

Szybka i prosta w wykonaniu, przepyszna drożdżówka z kwaskową nutką rabarbaru. Idealna nawet następnego dnia, gdyż rabarbar nie jest już tak mocno wyczuwalny i bardziej scala się z ciastem. Pycha, polecam.
Przepis pochodzi z Anielskiej Kuchni siostry Anieli.



ciasto drożdżowe:

rabarbar
500 g mąki
szklanka mleka
4 łyżki cukru
4 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
5 dkg masła
sól

kruszonka:

30 dkg mąki
15 dkg cukru
20 dkg masła
kilka kropli aromatu waniliowego

  • W małym rondelku zagrzej mleko, do ciepłego dodaj cukier oraz pokruszone drożdże, rozmieszaj. Rondelek przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, jajko, żółtko i trochę soli. 
  • Kiedy drożdże ruszą dodaj rozczyn do mąki. 
  • Zagnieć ciasto, gotowe przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto rośnie przygotuj rabarbar i kruszonkę.
  • Rabarbar umyj i potnij na ok. 1,5 cm kawałki.
  • Składniki kruszonki połącz ze sobą i zagnieć.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż nim dno formy wysmarowanej olejem.
  • Natnij ciasto w kilku miejscach nożem, lub nakłuj widelcem.
  • Na cieście rozłóż rabarbar, wierzch posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto wyszło mi rewelacyjne, bardzo puszyste, nie przesłodzone. Jednak jeśli komuś przeszkadza cierpkość rabarbaru, proponuję dodatkowo wierzch posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz