niedziela, 10 maja 2015

Chleb pszenny



700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody


  • W dużej misce umieść wszystkie suche składniki, następnie wlej mleko, wodę i dodaj masło.
  • Całość wyrabiaj aż masa zacznie odstawać od ścianek miski. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto zbij dłonią i ponownie lekko wyrób.
  • Uformuj 1-2 bochenki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bochenki natnij nożem i oprósz mąką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na 8-10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze ok. 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz