700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
- W dużej misce umieść wszystkie suche składniki, następnie wlej mleko, wodę i dodaj masło.
- Całość wyrabiaj aż masa zacznie odstawać od ścianek miski.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zbij dłonią i ponownie lekko wyrób.
- Uformuj 1-2 bochenki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bochenki natnij nożem i oprósz mąką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na 8-10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz