poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kartacze


2,5 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ziemniaków gotowanych
ok. 0,5 kg zmielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej

do okraszenia:
kawałek surowego wędzonego boczku
cebula
trochę tłuszczu


  • Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do zmielonego mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  • Obierz i umyj ziemniaki. Gotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa, surowe zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Teraz weź pustą miskę, połóż na niej sitko, a na nim lnianą ściereczkę lub inny, niezbyt gęsty materiał. Partiami odciskaj tarte ziemniaki, tak by jak najlepiej pozbyć się z nich wody.
  • Odciśniętego płynu na razie nie wylewaj.
  • Do odciśniętych surowych ziemniaków dodaj ziemniaki gotowane.
  • Płyn z odciskania ziemniaków ostrożnie zlej, pod spodem powinien być krochmal, który należy zebrać i dodać do masy ziemniaczanej.
  • Masę ziemniaczaną posól i dokładnie wyrób.
  • Dla ułatwienia pracy możesz podzielić sobie masę ziemniaczaną i masę mięsną na jednakową ilość części.
  • Z masy ziemniaczanej zrób na dłoni placek, na nim połóż kulkę z mięsa i dokładnie obklej ją ciastem. Ładnie ukształtuj pyzę w dłoniach. Z tej ilości ciasta wychodzi ok.12 Kartaczy.

  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Do kubeczka wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej, rozrób ją zimną wodą i wlej do gotującej się wody. 
  • Zaczekaj aż woda znów się zagotuje i dopiero ostrożnie wkładaj kartacze.
  • Pyzy gotuj partiami ok.8 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie wyraźnie bulgotać.
  • Podawaj gorące, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką.
  • Zimne Kartacze można pokroić i podsmażyć na tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz