2,5 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ziemniaków gotowanych
ok. 0,5 kg zmielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
cebula
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
do okraszenia:
kawałek surowego wędzonego boczku
cebula
trochę tłuszczu
- Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do zmielonego mięsa. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Obierz i umyj ziemniaki. Gotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa, surowe zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Teraz weź pustą miskę, połóż na niej sitko, a na nim lnianą ściereczkę lub inny, niezbyt gęsty materiał. Partiami odciskaj tarte ziemniaki, tak by jak najlepiej pozbyć się z nich wody.
- Odciśniętego płynu na razie nie wylewaj.
- Do odciśniętych surowych ziemniaków dodaj ziemniaki gotowane.
- Płyn z odciskania ziemniaków ostrożnie zlej, pod spodem powinien być krochmal, który należy zebrać i dodać do masy ziemniaczanej.
- Masę ziemniaczaną posól i dokładnie wyrób.
- Dla ułatwienia pracy możesz podzielić sobie masę ziemniaczaną i masę mięsną na jednakową ilość części.
- Z masy ziemniaczanej zrób na dłoni placek, na nim połóż kulkę z mięsa i dokładnie obklej ją ciastem. Ładnie ukształtuj pyzę w dłoniach. Z tej ilości ciasta wychodzi ok.12 Kartaczy.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Do kubeczka wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej, rozrób ją zimną wodą i wlej do gotującej się wody.
- Zaczekaj aż woda znów się zagotuje i dopiero ostrożnie wkładaj kartacze.
- Pyzy gotuj partiami ok.8 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, a woda zacznie wyraźnie bulgotać.
- Podawaj gorące, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką.
- Zimne Kartacze można pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz