niedziela, 28 stycznia 2018

Sernik z brzoskwiniami


kruche ciasto:
2 szklanki mąki
150 g zimnego masła
50 g cukru
3 żółtka (białka zachowaj do bezy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera półtłustego (może być gotowy "z wiaderka")
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 jajka

oraz:
3 białka oraz 1/3 szklanki cukru pudru do bezy

puszka brzoskwiń w syropie

cukier puder do posypania


  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na nieduże kawałki.
  • Masło zetrzyj na dużych oczkach tarki, wymieszaj z mąką dodaj pozostałe składniki i zagnieć kruche ciasto. Nie wyrabiaj. Ciasto włóż do lodówki.
  • Przygotuj masę serową: miękkie masło utrzyj z cukrem, następnie, porcjami dokładaj ser, nadal miksuj. Dodaj proszki budyniowe oraz jajka. Ucieraj aż masa będzie jednolita.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj po łyżce cukier puder. Ubijaj aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
  • Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną częścią wyklej dno wysmarowanej masłem blaszki.
  • Na ciasto wyłóż masę serową, na niej poukładaj pokrojone na kawałki brzoskwinie. Następnie wyłóż ubite białka, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez ok. 40 minut.
  • Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz