1,5 kg ziemniaków
ok.0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki lub karkówki wieprzowej
2 cebule
(Proporcje składników możesz dobrać tak jak lubisz. Mięsa możesz dać więcej, lub nie dawać go wcale)
łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania blachy (u mnie smalec)
ponadto:
jelita wieprzowe 26-28 mm
urządzenie z przystawką masarską
- Jelita dokładnie wypłucz z soli i namocz wg opisu na opakowaniu.
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj jak na placki ziemniaczane. Dodaj zmielone mięso oraz łyżkę mąki. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Czyste jelita naciągnij na nakładkę masarską.
- Do maszynki włóż trochę masy i włącz ją na chwilę, żeby pozbyć się powietrza. Następnie na końcu jelita zawiąż supełek i napełnij je masą, ale nie nabijaj zbyt mocno.
- Kiszkę ziemniaczaną piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
- Kiedy kiszka chwilę się podpiecze ponakłówaj ją w kilku miejscach wykałaczką, żeby nie pękała, możesz też posmarować ją stopionym tłuszczem. W połowie pieczenia przewróć kiszkę na drugą stronę i ponakłówaj ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz