kruche ciasto:
50 dkg mąki
250 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
1,5 kg jabłek (najlepiej kruche)
4 budynie śmietankowe lub waniliowe
1,5 l mleka
cukier puder do oprószenia ciasta
- Z podanych składników zagnieć gładkie, kruche ciasto. Nie wyrabiaj.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą wyłóż dno wysmarowanej masłem blaszki, drugą odłóż na razie do lodówki. Ciasto w blaszce ponakłówaj widelcem.
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w ósemki. i ułóż ciasno na cieście.
- Budynie wymieszaj z 0,5 l zimnego mleka.
- Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i gotuj chwilę mieszając, aż zgęstnieje i starci mączny posmak.
- Gorący budyń wylej na jabłka. Rozprowadź równo.
- Drugą część ciasta rozwałkuj na równy placek i wyłóż na wierzch ciasta. Górę ciasta ponakłówaj widelcem.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
- Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
przepis s Anieli Gareckiej
z "Anielskiej kuchni"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz