niedziela, 28 stycznia 2018

Placek z jabłkami i budyniem


kruche ciasto:

50 dkg mąki
250 g masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

1,5 kg jabłek (najlepiej kruche)
4 budynie śmietankowe lub waniliowe
1,5 l mleka
cukier puder do oprószenia ciasta


  • Z podanych składników zagnieć gładkie, kruche ciasto. Nie wyrabiaj.
  • Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą wyłóż dno wysmarowanej masłem blaszki, drugą odłóż na razie do lodówki. Ciasto w blaszce ponakłówaj widelcem.
  • Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w ósemki. i ułóż ciasno na cieście.
  • Budynie wymieszaj z 0,5 l zimnego mleka. 
  • Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i gotuj chwilę mieszając, aż zgęstnieje i starci mączny posmak.
  • Gorący budyń wylej na jabłka. Rozprowadź równo.
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na równy placek i wyłóż na wierzch ciasta. Górę ciasta ponakłówaj widelcem.
  • Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
  • Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

przepis s Anieli Gareckiej 
z "Anielskiej kuchni"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz