piątek, 24 października 2014

Babka z majonezem



4 rozdzielone jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
kilka kropli aromatu śmietankowego
cukier puder do posypania
  • Ubij białka, dodaj cukier a następnie żółtka, całość zmiksuj.
  • Wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj.
  • Dodaj majonez oraz aromat, delikatnie wymieszaj np. trzepaczką rózgową.
  • Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem.
  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem.
  • Po przestudzeniu babkę posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz