piątek, 24 października 2014

Zupa-krem z cukinii


2-3 młode cukinie
1- 2 cebule
1 średni ziemniak
imbir (może być w proszku lub niewielki kawałek świeżego)
sól, pieprz
słodka śmietanka 18%
łyżka masła oraz trochę oleju do smażenia
  • Umyte cukinie (ze skórką) oraz ziemniaka pokrój w kostkę.
  • Obierz i posiekaj cebule.
  • Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej olej z masłem.
  • Podsmaż cebulkę, dodaj ziemniaka i cukinię, wymieszaj.
  • Całość podduś przez chwilę mieszając, aż cukinia zacznie mięknąć. Jeśli wydaje Ci się, że zupa jest zbyt gęsta, możesz podlać ją niewielką ilością wody.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż ziemniak będzie miękki, po czym zmiksuj zupę na gładką masę.
  • Dodaj śmietankę, podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz