2-3 młode cukinie
1- 2 cebule
1 średni ziemniak
imbir (może być w proszku lub niewielki kawałek świeżego)
sól, pieprz
słodka śmietanka 18%
łyżka masła oraz trochę oleju do smażenia
- Umyte cukinie (ze skórką) oraz ziemniaka pokrój w kostkę.
- Obierz i posiekaj cebule.
- Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej olej z masłem.
- Podsmaż cebulkę, dodaj ziemniaka i cukinię, wymieszaj.
- Całość podduś przez chwilę mieszając, aż cukinia zacznie mięknąć. Jeśli wydaje Ci się, że zupa jest zbyt gęsta, możesz podlać ją niewielką ilością wody.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż ziemniak będzie miękki, po czym zmiksuj zupę na gładką masę.
- Dodaj śmietankę, podgrzej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz