piątek, 24 października 2014

Sernik kokosowy



1kg półtłustego sera
8jaj
15 dag stopionego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowego
10 - 15 dkg wiórków kokosowych
ew. 1 polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji
  • Zmiel ser ( możesz użyć mielonego sera z pudełka)
  • Żółtka z cukrem utrzyj do białości i połącz z serem.
  • Następnie cały czas mieszając wlej roztopione, wystudzone masło.
  • Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • Wlej masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Piecz ok. 60 min. w średnio nagrzanym piekarniku (ja początkowo piekłam w temp. 180st. C, kiedy sernik się przyrumienił zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C.).
  • Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwiczki, niech stygnie powoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz