piątek, 24 października 2014

Szarlotka na cieście z gotowanymi żółtkami



1-1,2 kg jabłek, najlepiej twardych i kwaskowych np. antonówek
cukier do posypania jabłek
cynamon
cukier waniliowy

½ kg mąki
10 dkg masła
15 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
5 ugotowanych żółtek
cukier puder do posypania
  • Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój na plasterki, posyp cukrem, wymieszaj i zostaw przykryte na kilka godzin.
  • Do szarlotki zamiast świeżych jabłek możesz wykorzystać jabłka prażone.
  • Przygotuj kruche ciasto:  masło i margarynę włóż do miski z mąką, posiekaj nożem, dodaj ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz cukier puder. Szybko zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
  • Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy,  następnie ponakłówaj je widelcem,
  • Ciasto podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C.
  • Z jabłek zlej powstały sok, wymieszaj je z cynamonem i cukrem waniliowym.
  • Na podpieczony i nieco schłodzony spód wyłóż odsączone jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • Zamiast wałkować ciasto możesz poskubać je palcami i rozrzucić na jabłkach jak kruszonkę.
  • Szarlotkę piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz