1-1,2 kg jabłek, najlepiej twardych i kwaskowych np. antonówek
cukier do posypania jabłek
cynamon
cukier waniliowy
½ kg mąki
10 dkg masła
15 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
5 ugotowanych żółtek
cukier puder do posypania
- Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój na plasterki, posyp cukrem, wymieszaj i zostaw przykryte na kilka godzin.
- Do szarlotki zamiast świeżych jabłek możesz wykorzystać jabłka prażone.
- Przygotuj kruche ciasto: masło i margarynę włóż do miski z mąką, posiekaj nożem, dodaj ugotowane i przetarte przez sitko żółtka oraz cukier puder. Szybko zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
- Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy, następnie ponakłówaj je widelcem,
- Ciasto podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Z jabłek zlej powstały sok, wymieszaj je z cynamonem i cukrem waniliowym.
- Na podpieczony i nieco schłodzony spód wyłóż odsączone jabłka i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Zamiast wałkować ciasto możesz poskubać je palcami i rozrzucić na jabłkach jak kruszonkę.
- Szarlotkę piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz