piątek, 24 października 2014

Krowie placki wg przepisu Marii J.

Pyszne były, dziękuję za świetny przepis.


3 szklanki mąki (najlepiej orkiszowej)
½ szklanki oleju
duży kubek naturalnego jogurtu, kefiru lub maślanki
8-1o łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
cukier wanilinowy
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
ok. 30 dkg bakalii - wg uznania mogą to być np.: rodzynki, figi, suszone śliwki, suszone morele, ziarna słonecznika, pestki z dyni, czarny sezam, różnego rodzaju orzechy, skórka pomarańczowa ...
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
  • Nakładaj łyżką nieduże placki zostawiając im nieco miejsca na wyrośnięcie.
  • Piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączoną funkcją termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz