składniki mokre:
szklanka dojrzałych rozgniecionych bananów (ok. 3 sztuk)
1 jajko
½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
½ szklanki rozpuszczonego masła
składniki suche:
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
ew. tabliczka niezbyt drobno posiekanej czekolady
- Połącz wszystkie suche składniki dokładnie je mieszając.
- W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre
- Połącz ze sobą obie masy, mieszając krótko i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.
- Piekarnik ustaw na 180 °C
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
- Wlej ciasto do ok. 3/4 wysokości każdej foremki.
- Muffinki możesz posypać posiekaną czekoladą.
- Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz