piątek, 24 października 2014

Muffinki bananowe



składniki mokre:
szklanka dojrzałych rozgniecionych bananów (ok. 3 sztuk)
1 jajko
½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
½ szklanki rozpuszczonego masła
składniki suche:
1 i  ¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
ew. tabliczka niezbyt drobno posiekanej czekolady
  • Połącz wszystkie suche składniki dokładnie je mieszając.
  • W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre
  • Połącz ze sobą obie masy, mieszając krótko i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.
  •  Piekarnik ustaw na 180 °C
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
  • Wlej ciasto do ok. 3/4 wysokości każdej foremki.
  • Muffinki możesz posypać posiekaną czekoladą.
  • Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz