piątek, 24 października 2014

Biszkopt warszawski z truskawkami


20 dag masła
16 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
20 dag mąki pszennej i 4 dag ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag truskawek
  • Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj jajka. 
  • Do gładkiej masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. 
  •  Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto do natłuszczonej kwadratowej formy o boku 20 cm, posyp oczyszczonymi truskawkami. 
  • Piecz 45 minut w temp. 170°C.
  •  Ciepłe ciasto możesz posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz