czwartek, 31 grudnia 2015

Ciasto buraczane


375 g mąki pszennej
2,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
225 ml oleju
430 g cukru pudru
5 rozdzielonych jajek
225 g surowych buraków
225 g surowej marchewki
150 g posiekanych orzechów (oprócz orzechów do mojego ciasta dodałam 2 łyżki suszonej żurawiny)

  • Buraczki oraz marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj cynamon i sól, wymieszaj. 
  • Dodaj olej, rozkłócone żółtka, rozdrobnione warzywa i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na końcu ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w masę.
  • Ciasto przełóż do formy o wymiarach np. 23x23 lub 25x21, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ok. godziny w 180 st. C. Sprawdź w kilku miejscach patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
znalezione na blogu http://przystole.blox.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz