wtorek, 1 grudnia 2015

Uszka z kapustą i pieczarkami


Proporcje składników są orientacyjne, w rzeczywistości nigdy nie odmierzałam ilości mąki i wody, zawsze zagniatam ciasto "na oko". Jeśli dasz zbyt dużo wody ciasto będzie miękkie i klejące, jeśli zbyt mało, będzie twarde. Najlepiej dolewać wodę małymi porcjami i zagniatać.

Ciasto:
ok.20 - 30 dkg mąki poznańskiej
woda

Farsz:
ok. 20 dkg kwaszonej kapusty 
ok. 20 dkg pieczarek
cebula
pieprz
ok. 2 łyżek przyprawy w płynie do zup i sosów (ja używam knorra)
olej do smażenia

  • Kapustę zalej wodą i gotuj aż zmięknie. 
  • Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce, podsmaż. 
  • Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż ją z pieczarkami.
  • Miękką kapustę odcedź z wody, drobno pokrój, dodaj do pieczarek.
  • Farsz dopraw pieprzem oraz płynną przyprawą, całość podduś.
  • Gotowy farsz, jeśli chcesz, możesz dodatkowo zmielić w maszynce, lub rozdrobnić blenderem.
  • Zagnieć elastyczne ciasto z mąki i wody.
  • Ciasto rozwałkuj, nakładaj małe ilości farszu i zlepiaj mini pierożki, następnie rogi pierożków zlepiaj razem, tworząc uszka.
  • Uszka wrzucaj do gotującej się wody, lekko zamieszaj, gotuj do momentu wypłynięcia.


Poniżej dwa gadżety, które ułatwią pracę w kuchni :

Pierogarka, jednocześnie skleja i wykrawa pierogi lub uszka, w zależności od nałożonej ilości farszu. 


 Obrotowy wałek, którym wałkuje się dużo lżej niż tradycyjnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz