Proporcje składników są orientacyjne, w rzeczywistości nigdy nie odmierzałam ilości mąki i wody, zawsze zagniatam ciasto "na oko". Jeśli dasz zbyt dużo wody ciasto będzie miękkie i klejące, jeśli zbyt mało, będzie twarde. Najlepiej dolewać wodę małymi porcjami i zagniatać.
Ciasto:
ok.20 - 30 dkg mąki poznańskiej
woda
Farsz:
ok. 20 dkg kwaszonej kapusty
ok. 20 dkg pieczarek
cebula
pieprz
ok. 2 łyżek przyprawy w płynie do zup i sosów (ja używam knorra)
olej do smażenia
- Kapustę zalej wodą i gotuj aż zmięknie.
- Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce, podsmaż.
- Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż ją z pieczarkami.
- Miękką kapustę odcedź z wody, drobno pokrój, dodaj do pieczarek.
- Farsz dopraw pieprzem oraz płynną przyprawą, całość podduś.
- Gotowy farsz, jeśli chcesz, możesz dodatkowo zmielić w maszynce, lub rozdrobnić blenderem.
- Zagnieć elastyczne ciasto z mąki i wody.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj małe ilości farszu i zlepiaj mini pierożki, następnie rogi pierożków zlepiaj razem, tworząc uszka.
- Uszka wrzucaj do gotującej się wody, lekko zamieszaj, gotuj do momentu wypłynięcia.
Poniżej dwa gadżety, które ułatwią pracę w kuchni :
Pierogarka, jednocześnie skleja i wykrawa pierogi lub uszka, w zależności od nałożonej ilości farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz