czwartek, 17 grudnia 2015

Zupa ziemniaczano - dyniowa





50 dkg ziemniaków
50 dkg dyni
2 cebule
jasna część pora
4 parówki
tłuszcz do smażenia (olej + 1 łyżka masła)
niewielki kawałek surowego, wędzonego boczku (5-10 dkg)
śmietanka 18%
sól
pieprz
imbir
cukier
  • Umyj, obierz i rozdrobnij warzywa. Z dyni usuń miękki środek wraz z nasionami. Cebule posiekaj, ziemniaki, dynię i boczek pokrój w drobną kostkę a por w paski.
  • W garnku, w którym będzie się gotować zupa rozgrzej olej z masłem. Włóż cebulę i boczek, przesmaż chwilę, dodaj ziemniaki, dynię i por. Uzupełnij wodą (lub bulionem), gotuj ok. 30 minut. Zupa jest gęsta, więc nie zapomnij o mieszaniu. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem, imbirem i cukrem
  • Odłóż chochelkę miękkich już warzyw, resztę zupy zmiksuj, lub przetrzyj przez sito.
  • Dodaj śmietankę, odłożone warzywa oraz parówki pokrojone w plasterki. Gotową zupę możesz posypać drobnymi paseczkami pora.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz