piątek, 18 grudnia 2015

Pierniczki II



400 g mąki pszennej tortowej
180 g płynnego miodu
120 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko i 2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika (1 opakowanie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


  • W rondelku rozpuść masło, miód i cukier. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj przyprawy, wymieszaj.
  • Dodaj jajko, żółtka oraz ostudzoną masę. Zagnieć ciasto.
  • Teraz wstaw ciasto na godzinę do lodówki aby stężało.
  • Ciasto wałkuj, obficie podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm.
  • Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 6-7 minut w temp. 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz