400
g mąki pszennej tortowej
180 g
płynnego miodu
120
g masła
120
g cukru pudru
1 jajko i 2 żółtka
2
łyżki przyprawy do piernika (1 opakowanie)
1
łyżeczka cynamonu
1/2
łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kakao
1/4
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
- W rondelku rozpuść masło, miód i cukier. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj przyprawy, wymieszaj.
- Dodaj jajko, żółtka oraz ostudzoną masę. Zagnieć ciasto.
- Teraz wstaw ciasto na godzinę do lodówki aby stężało.
- Ciasto wałkuj, obficie podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm.
- Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 6-7 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz