piątek, 25 grudnia 2015

Śledzie po kaszubsku


Śledzie przygotuj co najmniej dzień przed podaniem.

1/2 kg filetów śledziowych matiasów
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe
kilka ziarenek gorczycy

  • Wymoczone śledzie pokrój na kawałki.
  • Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
  • Dodaj cukier i chwilę smaż. 
  • Wlej ocet, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, duś kilka minut.
  • Zdejmij z ognia, dodaj gorczycę, wystudź.
  • Kawałki śledzia przekładaj sosem.
  • Odstaw  do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz