220 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia bakalii
220 g mąki żytniej
150 g masła
2/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru lub maślanki
250 g miodu
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
150 g rozdrobnionych bakalii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesiej obie mąki i sodę.
- Miód rozpuść z masłem, przestudź.
- Jajka ubijaj z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Masę jajeczną dodaj do przestudzonego miodu z masłem, zmiksuj.
- Dodaj bakalie wymieszane z łyżką mąki, oraz przyprawę do piernika.
- Mieszając, wlewaj kefir i partiami dosypuj przesiane mąki z sodą.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Masę przełóż do kwadratowej formy o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
- Wystudź, dowolnie udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz