piątek, 25 grudnia 2015

Piernik litewski



220 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia bakalii
220 g mąki żytniej
150 g masła
2/3 szklanki cukru
1 szklanka kefiru lub maślanki
250 g miodu
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
150 g rozdrobnionych bakalii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przesiej obie mąki i sodę. 
  • Miód rozpuść z masłem, przestudź.
  • Jajka ubijaj z cukrem aż masa stanie się  jasna i puszysta. 
  • Masę jajeczną dodaj do przestudzonego miodu z masłem, zmiksuj. 
  • Dodaj bakalie wymieszane z łyżką mąki, oraz przyprawę do piernika. 
  • Mieszając, wlewaj kefir i partiami dosypuj przesiane mąki z sodą. 
  • Wymieszać do połączenia się składników.
  • Masę przełóż do  kwadratowej formy o boku 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz około 50 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Wystudź, dowolnie udekoruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz